Уебдизайн и изработка на уебсайтове

Пет грешки при поръчка на уеб сайт

В практиката ми често се сблъсквам със случаи, в които с мен се свързват клиенти, които са останали разочаровани от резултата при поръчка на уеб сайт. И тук няма да засегна некоректни взаимоотношения възложител - изпълнител, които трябва да се разрешават с други средства и на друго място, а по-скоро ще поговоря за разминаването между очаквания и резултат. Мога да дам много примери, защото по време на първата карантина предлагах безплатни анализи и помощ в подобряване на работата на уеб сайтовете за малък и среден бизнес и натрупах добра база от наблюдения и случаи, които да анализирам.

Тези примери ми позволиха да погледна от другата страна на прозореца и да установя в какво най-вече се изразява недоволството на поръчителите. Нямах никакво намерение да правя каквито и да било обобщения и статии, но постепенно в резултат на десетките (може би стотици) анализи забелязах, че има доста случаи, които могат да се групират и в крайна сметка да послужат за добра база, която да подобри комуникацията между възложителя и изпълнителя, и всички да останат доволни от постигнатото. Като цяло, гледайки от кулите на собствените си камбанарии, възложителите се оплакват от визията и поведението на сайта, а изпълнителите се оплакват от лошата комуникация с клиентите.

Нека да погледнем целия процес отстрани. Във Вас се заражда идеята, че трябва да поръчате уеб сайт и имате нужда от изпълнител на това начинание, което все още не се е превърнало в проект. Поведението на повечето хора, изпаднали във Вашата ситуация, е следното:

  1. Влизат в любимата си търсачка и , започват да търсят по общи фрази като „изграждане на уеб сайт“, „уеб дизайн“ и т.н.В резултат попадат на стотици страници с резултати, в които неизменно им се предлага „професионално изработване на уеб сайт“, затрупани са от статистики от типа „ние сме от ХХХ  години на пазара“, „изградили сме ХХХ проекта“ и т.н.Дезориентирани от стереотипните оферти, потребителите пускат няколко запитвания, за да се ориентират колко би струвал сайтът им.
  2. Разпитват свои близки, приятели и познати дали познават някого, който може да свърши тази работа, като един вид референция на доверие. От човек на човек стигат до някого, който е „направил един много хубав сайт на един приятел“, и вече с по-леко сърце се свързват с него.

Тук искам да направя още едно важно разделение на клиентите – на такива, които правят поръчка на сайт за първи път, и такива, които правят това за втори или n-ти път. Първите обикновено се интересуват основно от ниска цена за изграждане на сайт, докато вторите, вече узрели, че цената не е основният фактор, който трябва да ни води при избор на уеб разработчик, търсят други показатели като сигурност, доверие и т.н. За съжаление, вторите обикновено са такива, които са се опарили, когато са били в ситуацията да бъдат в първата група. Попадал съм на хора, които отначало са искали да минат с 400–500 лв за цялостна разработка на уеб сайт, а след това с готовност вадят 3000 само и само от сайтът им да има смисъл.

 

И след това малко по-дълго, но необходимо въведение, ще продължа с основната причина да напиша тези редове – взаимоотношенията възложител – изпълнител. От това, което наблюдавам от моята страна, клиентите най-често имат съвсем бегла представа защо искат сайт, какъв да е той и какво да правят с него впоследствие. Те искат да се доверят на някого, който да направи сайт на добра цена, и това да им позволи да развиват бизнеса си по-успешно. И понеже тези редове са предназначени за клиентите, основният фокус ще е насочен към техните проблеми и те ще са основната цел на следващите акценти.

5 грешки при поръчка на сайт:

Гледате на него като на разход, а не като на инвестиция.

Пречупвайки проекта на Вашия бъдещ онлайн бизнес през призмата на минималната цена, е най-прекият път да се наложи да го повторите на много по-висока цена в бъдеще. Защото ниската цена за изграждане на сайт ще доведе до нещо, което прилича на сайт само на външен вид. Съвременните изисквания за вътрешна архитектура, скорост и т.н. няма как да бъдат вместени в няколко стотин лева, каквито оферти циркулират в онлайн пространството.

не участвате активно в процеса

Няма как да очаквате добър резултат ако сам, като възложител, не участвате активно в процеса на уеб дизайн и разработка. Всеки бизнес е специфичен и не бива да очаквате, че разработчиците ще могат да го познават в дълбочина така, че сайтът да отговори на изискванията. От друга страна, ако се бавите с набавяне на необходимите материали – текстове, снимки, лого и други ресурси, то рискувате да демотивирате разработчика си, той да започне да работи и по други проекти и Вашият да се разтегли във времето.

Спестявате от графичен дизайн.

Ако някой потенциален разработчик Ви предложи нещо от рода „виж тук тези примерни дизайни и си избери един от тях“, това означава, че на момента губите възможността сайтът Ви да придобие индивидуалност. А да се включите в морето от ширпотреба едва ли е най-добрата стратегия за развитие на онлайн бизнес. Добрият дизайн струва 700–1000 лв. и, ако се направи добре, си струва всеки лев от тях. Идеята да си купите готова тема за $59 и да се радвате, че сте надхитрили системата, в общия случай ще даде като резултат бавен сайт и много бъдещи плащания за оптимизация. Да не говорим, че пригаждането на готов дизайн към Вашите изисквания може да доведе до посредствена визия на сайта.

Не изисквате

С удивление чета постове от типа „Търся фирма за разработка на онлайн магазин без претенции за платформа“. Това е най-прекият път до оплаквания от рода „Направиха ми нещо, ама то не върши работа“. Въпросите, които трябва да зададете на разработчика, са много и ето само някои от тях:

  • Каква ще е използваната платформа за изграждане на сайта и защо е избрана тя? Има ли алтернативи? Какви са предимства на избраната система пред алтернативите?
  • Ако се закупува конкретна тема – защо е избрана тя, разработчикът запознат ли е с нея или ще я купи за проекта Ви и тепърва ще я разучава?
  • Ако системата е WordPress, ще се използва ли уеб сайт билдър или ще се разчита на вградените инструменти (Gutenberg)?. Ако се използва билдър – кой е той, как ще се администрира съдържанието в бъдеще и как ще се отрази това на скоростта? Мантри от типа „скоростта няма значение“ важат само за стари, добре оптимизирани сайтове.
  • Какви плъгини се използват, колко от тях са безплатни, колко платени и колко ще струва обновяването им в бъдеще.

Очаквате сайтът да работи сам

И друг път съм го казвал – ако посадите едно цвете в саксия, няма как да очаквате то да се развие, без да го поливате. Уеб сайтът има нужда от непрекъснато внимание. Погрижете се да му го осигурите – дали ще наемете човек, дали фирма, но да очаквате, че сайт „визитка“ от няколко страници ще Ви носи приходи, е наивно. Най-добре е фирмата, която е разработила сайта, да продължи с неговата техническа поддръжка, а ако не може – да Ви осигури компания, която ще Ви разработи маркетингов план.

Посочените пет грешки, разбира се, съвсем не са всички, които можете да направите. Като всеки бизнес, в който избирате контрагент, основното, което трябва да търсите, е доверие. За съжаление има и примери за разработчици, които се възползват от непознаването на материята от страна на клиента, и с цел „взимането на едни пари“ най-малкото не осигуряват информация за това какво ще получи клиентът след предаването на проекта. За да сте малко по-ориентирани, просто погледнете сайта на Вашия потенциален разработчик и преценете сами доколко може да му имате доверие.

По темата може да се пише още много, но се надявам, че вече сте по-ориентирани, отколкото в началото на тези редове. Единствената ми цел е да Ви накарам да избирате своя разработчик внимателно, да изисквате допълнителна информация. Ако той наистина е Вашият доверен човек, няма да Ви я откаже, дори ще я аргументира и допълни.

Желая Ви успех!

гр. София,
ул. Софроний Врачански 36
0898 455 092
02 831 00 54
ask@webdesign-123.com
office@sofiaprint.com
Webdesign-123.com, 2020
closemap-markerbarscaret-downenvelopecopyrightvolume-control-phone